Η βλακεία, η άγνοια και η ανοησία ως εργαλεία για την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης

Με λένε Δημήτρη Γραμμένο και γεννήθηκα στην Κέρκυρα. Σήμερα ζω στο Ηράκλειο της Κρήτης και εργάζομαι ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Ειδικεύομαι σε θέματα Επικοινωνίας Ανθρώπου-Υπολογιστή (human-computer interaction) και σχεδιασμού της αλληλεπίδρασης (interaction design). Περισσότερα σχετικά με το επαγγελματικό μου προφίλ μπορεί κανείς να διαβάσει στη σελίδα μου στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.

Στις 29 Απριλίου 2014, παρουσίασα στο συνέδριο ACM CHI Conference on Human Factors in Computing Systems στο Τορόντο, μια επιστημονική εργασία με τίτλο: «Abba-Dabba-Ooga-Booga-Hoojee-Goojee-Yabba-Dabba-Doo: Stupidity, Ignorance & Nonsense as Tools for Nurturing Creative Thinking» (δηλ, η βλακεία, η άγνοια και η ανοησία ως εργαλεία για την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης). Το κείμενο της εργασίας (στα Αγγλικά) είναι διαθέσιμο σε μορφή PDF, ενώ η παρουσίαση με εκφώνηση και Αγγλικούς υπότιτλους είναι διαθέσιμη στο YouTube.

Βασικός στόχος της εργασίας αυτής είναι να ρίξει φως στις θετικές πτυχές των εν λόγω χαρακτηριστικών (βλακεία, άγνοια και ανοησία – από εδώ κι εμπρός θα τα αναφέρω ως ΒΑΑ για συντομία), αλλά και να παρέχει πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να «πυροδοτήσουν» τη δημιουργική σκέψη και να οδηγήσουν σε καινοτόμες σχεδιαστικές προσεγγίσεις.

Κατά τη διάρκεια συγγραφής της εργασίας, αλλά και μετέπειτα, ανακάλυψα πολλές και ενδιαφέρουσες πηγές (βιβλία, επιστημονικές εργασίες, άρθρα, ιστορικά στοιχεία, συνεντεύξεις, κλπ.) οι οποίες αναδεικνύουν θετικές πτυχές των ΒΑΑ ή σχετίζονται με το θέμα αυτό αλλά και με το γενικότερο σκεπτικό που ακολούθησα. Αποφάσισα λοιπόν, στο παρόν μπλογκ να αναρτώ σύντομα άρθρα σχετικά με κάθε μία από τις πηγές αυτές.

Αυτό το ήταν το «διαφημιστικό» σποτ για την ομιλία μου:

Και αυτή η παρουσίαση μου:

 

Σχολιάστε